Kebab jest tak popularny w naszym kraju, że niekiedy w żartobliwy sposób określa się go mianem „dania narodowego”. Jeśli jednak wydaje ci się, że wiesz na jego temat wszystko, zaraz przekonasz się, że raczej jesteś w błędzie. Poznaj fakty i mity na temat kebaba.
Mit: W Polsce przez długi czas serwowano głównie kebab w bułce, dlatego też większość osób może właśnie w ten sposób kojarzyć tę potrawę. W praktyce jednak kebab to ogólna nazwa dania, które wywodzi się z krajów arabskich, a jego różnych wariantów jest mnóstwo. Szacuje się, że jego odmian jest ponad 20. Tradycyjnie podaje się charakterystyczne plastry mięsa wołowego, jagnięcego lub drobiowego na talerzu z dodatkiem ryżu i warzyw. Oprócz tego popularny jest kebab w picie. Mięso można też serwować w formie szaszłyków lub opiekane na patykach.
Mit: Chociaż kebab rzeczywiście jest powszechny w Turcji, to jednak nie tylko tam spożywa się to danie. Wywodzi się z Persji, jednak jest powszechny praktycznie we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu.
Mit: Utożsamiamy kebab z fast foodem, ponieważ w naszym kraju najczęściej w ten sposób jest serwowany. Często zamawia się go w budkach czy barach, aby szybko zjeść i zaspokoić głód. Porównywalny jest do zapiekanki, hamburgerów czy hot dogów. Tak naprawdę jednak sposób jego przygotowywania opiera się na tradycyjnych recepturach. Wprawdzie są one zmodyfikowane, aby trafić w gusta różnych klientów, jednak trzeba mieć świadomość, że przyrządzenie prawdziwego arabskiego kebaba wymaga pewnych umiejętności i kulinarnego kunsztu.
Fakt, ale nie do końca… Prawdą jest, że turecka postać graficzna nazwy tej potrawy to kebap. Jednak w języku polskich trudno byłoby ją wymawiać i odmieniać przez przypadki, dlatego też najczęściej używamy słowa KEBAB (chociaż można spotkać się też z zapisem KEBAP). Tak też sugeruje Słownik ortograficzny PWN. Nikt raczej nie powie: „proszę kabapa” lub „nie lubię kebapu”. Dlatego uzasadnioną w języku polskim formą jest KEBAB.